Lähetysohjeet

Lähetys- ja käsittelyohjeet

Näin käsittelet ja lähetät saaliisi

Mitä tuoreempi ja siistimpi eläin on tuotaessa eläintentäyttäjälle, sitä parempi on lopputulos, sillä huonosta ei kukaan saa hyvää. Jos vähänkin epäröit nylkemisessä tai muissa esikäsittelyä koskevissa asioissa soita ja kysy neuvoa.

Hirvieläimet

Mikäli aiot ottaa sarvet talteen tai lähettää pään täytettäväksi, älkää ampuko lopetuslaukausta päähän, vaan niskaan. Jos pää aiotaan täyttää, niin tämä täytyy huomioida jo eläintä nyljettäessä.

Kaikkien täytettäväksi aiottujen nisäkkäiden päihin
tulee jättää nahkaa riittävästi mukaan.

Aloita nahan irrotus selän puolelta. Nahka katkaistaan lapojen takaa! On suositeltavaa, että kaikki hirvieläimet nyljetään “tuppeen” eli jätetään kaulanahka leikkaamatta ja nyljetään nahka niskaan asti ja katkaistaan kaula. Voit kyllä helpottaa nylkemistä tekemällä lyhyen (n. 20 cm) viillon korvien välistä taaksepäin.

Nylje etujalat mukaan nahkaan siten että halkaiset jalat takapuolelta ja säilytä myös etujalkojen välissä oleva rintanahka. Toisessa nylkemisvaihtoehdossa tehdään viilto kaulan yläpuolelle (korvien välistä lavan taakse) ja toimitaan muutoin edellisen mukaan.

Katkaisulinjat:
Peuran pään nylkeminen
Voit myös helpottaa nylkemistä tekemällä viillon korvien välistä taaksepäin.

Älä koskaan avaa kaulaa rinnan puolelta!

Nylkemisen jälkeen pää ja nahka kannattaa pakastaa heti tai lähettää se. Pakkaa pää pahvilaatikkoon ja toimita mahdollisimman nopeasti eläintentäyttäjälle.

Linnut ja pienriista

Mieluiten älä suolista lintuja tai pieniä nisäkkäistä maastossa. Linnuille voi laittaa suuhun pehmeää paperia estämään mahanesteiden ja veren vuotamisen suun kautta.

Jos riistalintua ei saa toimitettua nopeasti viileään paikkaan ne voidaan
varovasti suolistaa tekemällä rintalastan suuntainen aukko linnun mahaan. Pitää kuitenkin varoa likaamasta pahoin alaperän ja pyrstön höyheniä. Älä roikota lintua kaulasta, pyrstöstä tai siivistä.

Tärkeää on, että eläin pakastetaan mahdollisimman nopeasti,
käärittynä tiivisti muovipussiin ilman paperia, sulat hyvässä järjestyksessä ja pyrstö suorassa. (Pikkulintu saattaa pilaantua jo muutamassa tunnissa). Näin pakattuna eläin säilyy pakastimessa pitkiäkin aikoja.

Kalat

Hyvään lopputulokseen voit vaikuttaa heti kalan saatuasi. Kalaa on käsiteltävä varoen, ettei suomuja irtoaisi. Kalan tainnuttaminen ei saa olla niin ruhjovaa, että pää vaurioituu.

Paras lopetustapa on verisuonien ja selkärangan katkaisu puukolla kiduskannen alta.

Älä suolista! Ainakin toinen puoli kalasta pitäisi säilyä täysin ehjänä.

Jos mukanasi on kamera, jolla voit ikuistaa muutaman kuvan kalasta kun värit vielä ovat parhaimmillaan. Hyvästä kuvasta näkyy kalan alkuperäiset värit. Jos haluat pelkän pään täytettäväksi varaa tarpeeksi nahkaa mukaan, äläkä katkaise heti kidusten takaa.

Vie kala heti eläintentäyttäjälle tai kääri se tiiviisti muoviin, evät kroppaa myöden ja pakasta. Pyrstön tueksi kannattaa laittaa pahvinpala, koska jäinen pyrstö murtuu helposti.

Täytettäväksi lähettäminen

Jos aiot lähettää eläimen postitse tai linja-autolla, ota yhteys ennen lähettämistä ja sovi lähetysajankohta varmistaen, ettei paketti joudu seisomaan postissa tai matkahuollossa pitkiä aikoja. Lähetä mieluiten alkuviikolla, niin vältät viikonlopun yli menevän postitoimituksen ja lähetyksesi pilaantumisen.

Jos et pääse heti tuoreeltaan tuomaan eläintä, pakasta eläin ensin muovipussiin käärittynä. Kun se on täysin jäätynyt, kääri ympärille reilusti sanomalehteä eristeeksi. Tämä hidastaa eläimen sulamista ja syntyvä kosteus imeytyy paperiin. Tämän jälkeen paketoidaan niin kuin normaalikin postipaketti. Laita pakettiin mukaan lappu, jossa on selvästi oma nimesi, osoitteesi ja myös mahdolliset toivomukset eläimen täyttämisestä.

Täytettyjen eläinten hoito kotona

Parhaiten täytetyt eläimet säilyvät tiiviissä lasikaapissa, mutta myös
asianmukaisella hoidolla myös asuinhuoneissa kymmeniä vuosia. Tuhohyönteiset pysyvät nykyisillä menetelmillä poissa, kun nisäkkäiden nahka parkitaan ja eulanisoidaan. Älä laita täytettyä eläintä alttiiksi suoralle auringonvalolle sillä se haalistaa värit olemattomiin. Liian kosteissa olosuhteissa ei myöskään eläintä saa säilyttää sillä homesieni tekee siitä lopun.

Täytetty eläin ei ole pölypesä kun puhdistat sen edes pari kertaa vuodessa. Pölyhuisku tai levitetty siipi ovat käyttökelpoisia puhdistuksessa. Lintujen puhdistaminen tapahtuu yksinomaan höyhenten suuntaisesti, pyrstöä sekä levitettyjä siipiä pyyhittäessä on tuettava kädellä vastakkaiselta puolelta. Sekaantuneet höyhenet voit varovasti oikoa järjestykseen ja pinseteillä se käy parhaiten.

Nisäkkäiden puhdistus käy parhaiten pehmeällä harjalla tai pölynimurilla,  mutta imutehoa on käytettävä varoen varsinkin pienten eläinten kanssa. Pinttyneen lian puhdistaminen on syytä antaa ammattitaitoisen  eläintentäyttäjän tehtäväksi.